Stres: jak působí na náš organismus? Jak bojovat se stresem?

Stres je důležitým obranným mechanismem našeho těla. To, co nás k němu vede, nazýváme stresorem. Už od pravěku nám slouží k záchraně života, protože připravuje náš organismus na boj nebo útěk – alarmová reakce, jeho druhá fáze je rezistence, ta nám umožňuje přežití za krajně nepříznivých okolností.

Kdysi naši předkové museli při střetu s medvědem napnout všechny síly ke rvačce nebo častěji k rychlému útěku. Prostřednictvím stresu došlo k akutní mobilizaci energetických zdrojů z jater, svalů a tukového tkáně, zvýšili se funkce kardiorespiračního aparátu, zvýšil se svalový tonus a síla, snížil se práh bolesti, utlumili se funkce trávicího traktu, rozšířili se zornice, zostřili se smysly se koagulační čas, zvýšilo pocení a dočasně se snížila imunita.

Dnes je to už jinak než kdysi, stačí nám potkat člověka, kterého hodně nemáme rádi a náš organismus reaguje stejně živě, jako když se náš prapředek potkal s medvědem. Neboli, naše reakce jsou zbytečně prudké, pro hospodaření organismu nesmírně náročné a přetěžují nepřiměřeně některé systémy, zatímco jiné nepřiměřeně tlumí.

Existuje určitá škála závažnosti stresoru, kde nejzávažnější jsou například živelné katastrofy, války, mučení, terorismus, smrt dítěte, závažná onemocnění, smrt blízké osoby, existenční problémy, rozvod, rodinné konflikty a pracovní neshody, které mohou vést k závažným onemocněním a mohou se projevit i jako onemocnění – posttraumatická stresová porucha.

Podle doby trvání rozeznáváme akutní a chronický stres. Prvotní stresová akce je pro organismus výhodou, ale při delším působení stresoru dochází k vyčerpání rezerv, což vede k nástupu nepříznivých důsledků vedoucích až k patologickým stavům. Jako třeba infarkt, cukrovka, deprese, úzkost, také chronické infekce a nádory z potlačené imunity. Stres, který nám v dávných dobách a v přírodních podmínkách zachraňoval život, nás dnes ničí, protože je nasazován i v situacích, které za to nestojí a o život přece při nich nejde!

Naštěstí máme evidence based postupy pro zbavení stresu a tady je pár z nich:

  1. Pravidelná fyzická aktivita – 6ti týdenní výzkum probíhající na 185 univerzitách zjistil, že provádění aerobních cvičení 2krát za týden signifikantně snížilo celkově vnímaný stres. Mnohé další studie ukázaly, že zapojení se do fyzické aktivity pomáhá snižovat hladinu stresu a zlepšovat náladu, zatímco sedavé aktivity můžu vést ke zvýšenému stresu, špatné náladě a poruchám spánku.
  2. Vyvážená strava – dodržování příjmu jídla s vysokým obsahem živin a omezení ultra zpracovaných potravin může vašemu tělu poskytnout živiny, které potřebuje pro optimální zdraví a snížit tak riziko nedostatku živin, které pomáhají regulovat stres.
  3. Relaxační aktivity – můžete zkusit dýchací techniky, čtení knihy, koupel, aromaterapii, meditaci, svalovou relaxaci nebo autogenní trénink, dobře popsaný na www.dobrapsychiatrie.cz v 6ti bodech.
  4. Dostatek spánku – spánek je nezbytný pro zdravou funkci mozku, umožňuje tělu léčit se a hraje klíčovou roli v naší schopnosti efektivně zvládat stres. Teenageři potřebují 9–10 hodin spánku, dospělí lidé 7-8 hodin spánku denně.
  5. Omezí denního příjmu kofeinu – velké množství kofeinu (nad 5 káv denně) může zvyšovat stres a úzkost, i když citlivost lidí na kofein se značně liší.
  6. Doplňování vitamínů a minerálů – pokud jste pod chronickým stresem, hodnoty hořčíku v těle mohou být velmi nízké, kombinace s vitamínem B6 je ještě efektivnější. Vhodné je zkusit také kořen z rozchodnice, kořen z vitánie nebo B – komplex.
  7. Určení priorit – rozhodněte se, co musíte udělat nyní a co může počkat a zaměřte se na důležité činnosti, a ne na ty, které jste nebyl schopen dokončit.
  8. Trávení času s přáteli a rodinou – silné sociální vazby vám mohou pomoci překonat stresující období a jsou důležité pro celkovou duševní pohodu.
  9. Vytvoření hranic a schopnost říkat ne – je důležité, abyste si ve svém životě vytvořili zdravé hranice tím, že nebudete brát na sebe víc, než dokážete zvládnout. Říct „ne“ je jedním ze způsobů, jak ovládat své stresory.
  10. Trávení času v přírodě – trávení více času venku, ať už ve vašem místním parku nebo na vrcholu hory, může pomoci snížit úroveň stresu a zlepšit vaši náladu.

Pokud máte problémy se spánkem 2 nebo více týdnů, pociťujete změny v chuti k jídlu a s tím spojenou změnu váhy, problémy se soustředěním svých myšlenek, ztrátu zájmu o aktivity, které jste měli rádi, neschopnost vykonávat každodenní aktivity, měli byste požádat o pomoc profesionála, a to buď psychologa nebo lékaře.