Intimní hygiena: proč je důležitá nejen v létě? Jak předcházet gynekologickým obtížím? Čemu se vyvarovat?

Vaginální potíže jsou často spojovány s létem kvůli zvýšené návštěvě bazénů s chlorovanou vodou, teplému a vlhkému počasí, které kvasinky a bakterie milují. Mohou se však projevit v každém ročním období. Abyste se udrželi ve správné kondici, osvojte si několik pravidel, která doporučují odborníci na ženské zdraví.

 

Nejčastějším vaginálním onemocněním je kvasinková infekce, projevuje se jako svědění, iritace vagíny a vulvy, zarudnutí, otok vulvy, vaginální vyrážka a bolest. Poševní výtok je bez zápachu, hustý a bílý s tvarohovým vzhledem. Při močení může nastat i pocit pálení.

 

Prostředí pochvy osídluje komplex bakterií, z nichž nejvýznamnější jsou laktobacily. Ty produkují kyselinu mléčnou a vytvářejí tak kyselé prostředí v pochvě. Pokud se naruší její přirozené pH (3,8-4,5) vede to k nepříjemným pocitům, či dokonce zánětům. Tyto laktobacily chrání před kolonizací pochvy jinými bakteriemi.

 

RIZIKOVÉ FAKTORY NARUŠENÍ VAGINÁLNÍ MIKROFLÓRY:

  • nedostatečná, případně nesprávná hygiena
  • změna hladiny hormonů (puberta, těhotenství, antikoncepce, menopauza)
  • užívání širokospektrálních antibiotik
  • nekontrolovaný diabetes
  • nošení syntetického prádla
  • střídání sexuálních partnerů
  • alergie na parfémované přípravky intimní hygieny
  • návštěva plováren, koupališť a saun
  • stres a oslabená imunita

 

 

PREVENCE

 

  1. Používání vhodných produktů – asi není novinka, že byste neměli používat běžná mýdla na intimní partie. Běžná mýdla se pohybují v pH od 8-12. Zvolte raději vodu nebo gynekologicky testovanou intimní kosmetiku. Vhodné produkty mají kyselé pH < 5, což je důležitým předpokladem pro adhezi a kolonizaci pochvy laktobacily.
  2. Používejte ruce - pokud při mytí používáte žínku nebo houbu, buďte opatrná. Právě v nich se mohou v důsledku houbovité struktury hromadit plísně a bakterie. Nejlepší je mýt si intimní partie jemně namydlenýma rukama. Pokud houbu přece používáte, pravidelně je vyměňujte a perte při vysoké teplotě.
  3. Myjte se s mírou - nadměrné vystavování se produktům obsahujícím mýdlo, včetně pěny do koupele, může vést k infekcím, suchosti a nepohodlí v intimní oblasti. Dalším omylem je mytí se „zevnitř“ – podle odborníků je to docela zbytečné, až kontraproduktivní.
  4. Během menstruace zvyšte hygienu – krev má zásadité prostředí, což může ovlivnit přirozenou kyselost pochvy. Pravidelně si měňte tampon nebo hygienickou vložku a používejte ochranu s nejnižší úrovní absorpce a bez parfemace, která je však dostatečná pro intenzitu vašeho krvácení. Ochrana s nadměrnou absorpcí může způsobit tření nebo suchost pochvy.
  5. Správná životospráva - je důležité konzumovat sladkosti a ovoce s mírou. Také potraviny obsahující kvasinky (sušené ovoce, plísňové sýry). Zvýšená konzumace cukru bývá spojena s přemnožením kvasinek.
  6. Vhodné spodní prádlo - ideální prádlo je bavlněné, prodyšné a nepříliš těsné. Krajkové okraje, syntetické tango kalhotky mohou způsobit tření a podráždění. Prát bychom měli při 60 stupňů a aviváž by se neměla používat.
  7. Pravidelná návštěva gynekologa – od 18 věku života je třeba pravidelně navštěvovat gynekologa ke kontrole infekcí, abnormalit a rakoviny děložního hrdla.
  8. Po styku použijte toaletu – vymočení se před a po pohlavním styku pomáhá předcházet infekci močových cest. K infekci dochází, když se bakterie z pochvy dostane během sexuálního kontaktu do močovodu.

 

Kdy je třeba navštívit lékaře?

 

Nic se nemá přehánět a ani nadměrná obava z nemocí a extrémně přehnaná péče o intimní partie několikrát denně není správná.

Při recidivující vulvovaginální kandidóze (4x a více ročně) budete možná potřebovat delší léčebný cyklus a udržovací plán. Pokud si nejste jistá, zda je to kvasinková infekce, nezabírají vám ani volně prodejné produkty z lékárny, případně se vám rozvinuli další symptomy, je určitě nutné navštívit lékaře.

 

Zdroje:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/yeast-infection/symptoms-causes/syc-20378999?p=1

https://www.lekarnici.cz/Vzdelavani/Doporucene-postupy/DP-2014/09-DP-Vaginalni-infekce-2014-05-27.aspx

https://www.lactacyd.sk/tipy-pre-intimne-zdravie

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7789027/