KOLAGEN

 Co je to kolagen?

  1. Proč kolagen doplňovat?
  2. Typy kolagenu.
  3. Benefity užívání kolagenu.

 

Kolagen – slovo, o kterém jste v poslední době slyšeli ze všech stran, ale co to ten kolagen vůbec je, a je třeba ho přijímat v doplňcích stravy?

Odpověď je jednoduchá, ANO!

 

CO JE TO KOLAGEN A PROČ HO DOPLŇOVAT?

Kolagen je základní bílkovinou v těle, je obsažen v kostech, kůži, svalech, šlachách i vazech a tělo jej produkuje každý den. Je to dokonce hlavní bílkovina obsažena v kůži, proto je naše pokožka díky němu pevná a pružná. Jeho produkce však s přibývajícími léty slábne.

Přibližně do 20-30 let ho máme v těle akorát a tělo si jej dokáže samo doplnit, od určitého věku ale začínáme ztrácet přibližně 1 % kolagenu ročně. Bohužel toto 1 % je holé minimum, záleží také na naší stravě, znečištění vzduchu, jestli kouříme a také na tom, jak intenzivně se vystavujeme slunečnímu záření. Proto bývá obvykle jeho roční ztráta mnohonásobně vyšší.

 

S ohledem na složení kolagenových tablet se mohou jednotlivé přípravky lišit. Je to z důvodu, že kolagen získávaný z mořských řas a ryb se nejlépe hodí pro zlepšení stavu pleti. Může být doplněn ještě i o další složky, které také přispívají k tomu, aby se vaše pokožka, vlasy a nehty zpevnily a vyživily.

Oproti tomu kolagen živočišný je vhodnější spíše na podporu pohybového aparátu.

 

TYPY KOLAGENU

Kolagenu existuje celá řada, nejdůležitější jsou však typy I, II, III, IV.

Nejrozšířenější je typ I, představuje 90 % kolagenu v organismech, je přítomen v pokožce, šlachách, kostech a zubech, skládá se z hustých vláken.

Typ II se vyskytuje v chrupavkách, tvoří ho větší množství volných vláken a jeho úkolem je tlumit dopady kloubů. Typ III podporuje strukturu svalů, orgánů a tepen. Typ IV napomáhá s filtrací a nachází se v oblasti bazálních lamin.

 

BENEFITY UŽÍVÁNÍ KOLAGENU

  • Podpora správné funkce kloubů.
  • Zvýšení elasticity pokožky, která po pravidelném užívání vypadá vypnutější a mladší.
  • Zlepšení kondice vlasů, nehtů a střev.
  • Předcházení Alzheimerově chorobě a zlepšení fungování paměti.
  • Snižování hladiny cholesterolu a udržování zdraví srdce.
  • Podpora růstu svalové hmoty.
  • Redukce celulitidy.

 

To, že s přibývajícím věkem naše kůže postupně stárne, je přirozené. Pokud ale můžeme být nápomocni a dodat tělu to, co si již samo nedokáže vyrobit, je příjem kolagenu ve formě doplňků stravy to nejlepší, co pro svou kůži můžeme udělat.