Jak se chránit proti slunečním paprskům

Co je to sluneční záření?

Sluneční záření je považováno za obnovitelný zdroj energie, sluneční energie je pak základem pro rozvoj života na Zemi a podílí se na mnoha důležitých procesech – změny podnebí či počasí, příliv, odliv, proces fotosyntézy a mnohé další. Jeho spektrum pak z většiny tvoří viditelné záření, infračervené světlo (IR) a v menší míře se zde vyskytuje ultrafialové světlo (UV). Za naše krásné opálení, tvorbu vitamínu D či některé nádory kůže je pak tato část spektra zodpovědná. Opalovací krém by měl obsahovat ochranu jak proti UVA, tak i UVB, které tvoří část spektra ultrafialového záření.

UVA (Ageing = stárnutí) tvoří většinu spektra a je odpovědné za stárnutí pokožky, sníženou elasticitu, sluneční alergii a zvýšené množství může vést až k rozvoji rakoviny kůže. UVA záření může způsobit i poruchy pigmentace.

UVB (Burns = spálení) pak způsobuje opálení naší pokožky, opět ovlivňuje vznik rakoviny kůže a má vliv na rozvoj sluneční alergie.

Jaká je prevence poškození naší pokožky

V betonové džungli, jakou každé větší město bezpochyby je, je vhodné se před každým odchodem ven chránit opalovacím krémem, který aplikujeme alespoň 20 minut před expozicí sluncem. Je vhodné zakoupit i sluneční brýle disponující UV ochranou. UV záření proniká dobře přes sklo, což v praxi znamená, že v autě, na zastávce či v otevřené kanceláři u okna nemusíme být dostatečně chráněni. Pokud se vypravíme k vodě, je nutné nanášet na naši pokožku voděodolný opalovací krém, který je nutné aplikovat znovu po každém osušení.

Doporučuje se také nosit vzdušnou přikrývku hlavy a zvýšit příjem tekutin.

Co to jsou fototypy a jak zvolit správnou ochranu

Máme definovány 4 základní fototypy:

  1. Fototyp I – jedná se o člověka s velmi bledou pletí a citlivou pokožkou. Typické jsou zrzavé vlasy a modré nebo zelené oči. Zde je nutné zvolit krémy, mléka či gely na opalování s vysokým faktorem (SPF 50+) a nejlépe speciálně určené pro citlivou kůži. Tito lidé by se měli vyhýbat slunečnímu záření, respektive doba slunění by neměla překročit 10 minut.
  2. Fototyp II – tito lidé se neopalují o moc lépe než fototyp I, jedná se opět o světlé typy, které však můžou mít hnědé vlasy. Na slunci by jejich pobyt neměl překročit 25 minut a při cíleném opalování by opalovací krém měl mít faktor minimálně Pokud se chystají k moři, doporučuje se spíše SPF 40.
  3. Fototyp III – zde máme nejčastěji zastoupený Mají světlehnědou barvu pleti (žádné pihy), tmavě blonďaté až tmavohnědé vlasy a oči barvy tmavé. Tito jedinci mají výhodu v tom, že se většinou nespálí. Lidé s tímto fototypem by se neměli opalovat déle než 35 minut. Pro dokonalou ochranu úplně stačí krémy, gely nebo mléka s ochranným faktorem 15.
  4. Fototyp IV – zástupci fototypu IV mají hnědou pleť (žádné pihy) a tmavě hnědé až černé Jejich pokožka snadno zhnědne a téměř nikdy se nespálí. Chránit by se měli opalovacím krémem s faktorem 5–10 jako prevenci před poškozením jejich pokožky a následným rozvojem rakoviny kůže.

 

Jak a proč používat opalovací krém

Vhodný opalovací krém nás chrání před škodlivým UV zářením. Pokud si přejeme zvolit dostatečnou ochranu, vyplatí se zvolit některý ze širokospektrálních opalovacích přípravků, které vás ochrání navíc i před UVA zářením (většina krémů chrání pouze před UVB zářením).

Podle typu naší pokožky zvolíme přípravek s vhodným ochranným faktorem (viz výše). Existuje též výpočet, jaký ochranný faktor byste měli pro vaši pokožku zvolit. Čas, který hodláte strávit na slunci (převedeno na minuty), jen vydělte počtem minut, během kterých se běžně spálíte. Výsledné číslo je ten správný ochranný faktor pro vaši osobu.

Opalovací krémy mají 2 typy ochranného faktoru – chemický a minerální. Chemický faktor se vstřebává do pokožky, proto je vhodné se krémem namazat alespoň 30 minut před pobytem na slunci. Minerální faktor zůstává na povrchu pokožky, proto se po jeho aplikaci člověk může slunit hned.

Mnoho z nás si krém na pokožku aplikuje pouze jednou nebo dvakrát denně. To je, bohužel, málo. Měli bychom se ideálně natírat každé dvě hodiny. Žádný opalovací krém neposkytuje celodenní ochranu před UV zářením. A proč se tak často mazat? V létě se každý z nás potí a pot krém stírá. Krém stírá zároveň naše oblečení.

S oblečením souvisí i další doporučení: oblečení bílých nebo světlých barev neposkytuje před slunečními paprsky tu nejlepší ochranu – proto i pokožku pod oblečením chraňte opalovacím krémem.

Je doporučeno si namazat celé tělo včetně pleše, uší, zátylku nebo nártů. Na obličej si kupte speciální krém s vyšším ochranným faktorem a rty na slunci natírejte balzámem s UV filtrem.

Jak ulevit spáleným rtům

Sluncem poškozené rty mají tmavší barvu, jsou citlivé a velmi oteklé. Druhý den se pak poškozené rty většinou začnou nepříjemně loupat, v krajních případech ale může dojít i ke vzniku hnisavého vředu. Proto je vhodné vybrat si některý z kvalitnějších balzámů na rty.

Jako první pomoc využijeme něco chladného nebo studeného, třeba kostku ledu nebo mraženou zeleninu. Abychom zmírnili otok, je vhodné na rty přiložit obklad z vychlazených sáčků černého čaje.

Balzámy na rty jsou určeny především pro ochranu rtů před nepříznivými vlivy počasí (například vítr a chlad) a pro péči o ně.

Z balzámu je vhodná například Lilea Pomáda na rty SPF15 s betakarotenem, objednáte zde, která je vhodná pro každodenní použití. Pomáhá zjemnit popraskané rty, podporuje hojení malých ran, zvlhčuje a ošetřuje poškozené rty a chrání je před nepříznivými vlivy počasí (vítr, chlad, přímé slunce apod.). Velmi dobře se roztírá, udržuje rty vláčné a jemné po dlouhý čas. Výhodou je vysoký obsah betakarotenu, který pomádě dodává nezaměnitelnou žlutou barvu a vyživuje samotný ret.