Jak si udržet zdravé zažívání: praktické tipy pro každodenní pohodu

Všichni to známe, den co den se snažíme žonglovat mezi prací, osobním životem a časem pro sebe. V tomto neustálém kolotoči často zapomínáme na jednu zásadní věc, která nás drží v pohybu - na naše zažívání. Přitom právě zdravé zažívání je pilířem naší celkové pohody, fyzického, ale i duševního zdraví. Je důležité, abychom svému tělu dopřáli tu nejlepší péči, a to správným stravováním. Náš imunitní systém nám za to poděkuje.

 Jaké potraviny zařazovat do jídelníčku a kterým se vyhýbat

Jídelníček plný barev, chutí a vůní je nejen radostí pro oko, ale i pro vaše zažívání. Zařaďte do svého stravování dostatek zeleniny a ovoce, které jsou přírodními zdroji vitamínů, minerálů a antioxidantů. Tyto poklady přírody vám pomohou udržet vaše zažívání v rovnováze a podpoří vaši imunitu.

Dále je klíčovou složkou stravy vláknina. Ta se nachází v celozrnných produktech, luštěninách, ořeších a semínkách. Vláknina je jako laskavý zahradník, který pečuje o rostliny ve vaší zahradě - podporuje růst "dobrých" bakterií ve střevech a zajišťuje pravidelnou "údržbu" trávicího systému.

Avšak existují potraviny, kterým byste se měli vyhnout, nebo je konzumovat s mírou. Mezi ně patří především vysoce zpracované potraviny, které obsahují "prázdné" kalorie, umělá sladidla, nadměrné množství soli nebo trans-tuky. Tyto potraviny mohou zažívání zatížit a způsobit různé trávicí obtíže.

 Role vlákniny a hydratace

Vláknina a hydratace jsou zásadní pro udržení průchodnosti našeho zažívání. Vláknina působí jako "čistící kartáč", který prochází trávicím traktem a pomáhá udržovat hladký průchod potravy. Dostatečný příjem tekutin zase zajišťuje, že vláknina může efektivně pracovat a nezaviní opak - zácpu. Doporučuje se pít alespoň 2 litry čisté vody denně. Voda je základním stavebním kamenem života a pro naše tělo působí jako rozpouštědlo, transportní prostředek a termoregulátor. A pokud vám chybí inspirace, jak zpestřit příjem tekutin, sáhněte po bylinkových čajích nebo si do vody přidejte čerstvé ovoce pro přírodní aromatizaci.

 Probiotika a prebiotika ve stravě

Tyto dva termíny jsou často zmiňovány v jednom dechu, přestože každý z nich hraje v našem trávicím systému odlišnou, avšak harmonicky se doplňující roli.

Probiotika jsou živé kultury "přátelských" bakterií, které jsou přirozenou součástí zdravé střevní mikroflóry. Jsou to spolehliví kamarádi, kteří vám pomáhají udržet vaše střevo v rovnováze a podporují imunitní systém.

Prebiotika jsou nestravitelné složky potravin, které fungují jako potrava pro tyto prospěšné bakterie. Je to jako když pro své přátele připravíte výživnou hostinu, aby byli šťastní a zdraví. Potraviny bohaté na probiotika: jogurty, kefír, kysané zelí, kimchi, miso, tempeh či kombucha. Tyto potraviny byly fermentovány za pomoci prospěšných bakterií a při pravidelné konzumaci mohou pomoci udržovat naše střevní prostředí v optimálním stavu.

Potraviny bohaté na probiotika: čekanka, pórek, artičoky, banány či celozrnné produkty. Tyto složky jsou pro nás nestravitelné, ale naše střevní mikroflóra si na nich pochutnává a stává se díky nim silnější.

 Vliv pravidelné fyzické aktivity na zažívání

Pohyb je pro naše zažívání stejně důležitý jako správně vybraná strava. Když jsme v pohybu, a tedy i náš zažívací trakt, potraviny se plynule pohybují trávicím systémem, živiny se vstřebávají a odpad je efektivně odstraňován. Pohyb stimuluje střevní peristaltiku, což je rytmické stahování střevních svalů, a tím podporuje průchod stravy trávicím systémem.

 Konkrétní typy cvičení podporující zažívání:

Chůze: Jednoduchá, ale významná aktivita. Chůze po jídle pomáhá snížit hladinu cukru v krvi a podporuje trávení.

Jóga: Některé pozice mohou masírovat vnitřní orgány a podporovat trávení.

Plavání: Zlepšuje kardiovaskulární zdraví a je šetrné k svalům a kloubům, přitom aktivuje celé tělo včetně trávicího systému

Cyklistika: Kromě posílení nohou a zlepšení funkce srdce, cyklistika také podporuje střevní pohyby.

 Kdy vyhledat lékařskou pomoc

Zažívací potíže se mohou objevit v mnoha podobách a mnohdy jsou reakcí na nevhodnou stravu, stres nebo třeba změnu prostředí. Obvykle po několika dnech či po úpravě stravovacích návyků samy odezní. Existují však situace, kdy mohou být příznaky zažívacích obtíží varovným signálem závažnějšího onemocnění, které bychom rozhodně neměli ignorovat.

 Příklady zažívacích onemocnění, kdy je nutná konzultace s odborníkem:

Dlouhotrvající bolesti břicha: Pokud bolest břicha přetrvává déle než několik dní, nebo je velmi intenzivní a omezuje vás ve vašich denních aktivitách, je na čase vyhledat lékaře.

Neobvyklá ztráta hmotnosti: Pokud zaznamenáte nechtěný úbytek váhy bez zjevného důvodu, může to být známka vážnějšího onemocnění, jako je například celiakie.

Perzistentní nevolnost nebo zvracení: Pokud se setkáváte s neustálým pocitem na zvracení nebo opakovaným zvracením, může to být známka obstrukce nebo jiného problému zažívacího traktu.

Změny ve stolici: Stolice může hodně napovědět o stavu našeho zažívání. Přítomnost krve, černá nebo naopak velmi světlá stolice, trvalá zácpa nebo průjem jsou důvody k návštěvě lékaře.

Problémy s polykáním: Obtíže při polykání mohou být známkou zánětu jícnu.

 Důležitost preventivních pravidelných kontrol

Nejenže je důležité vyhledat lékařskou pomoc při výskytu výše uvedených příznaků, ale stejně tak je klíčové pravidelně absolvovat preventivní kontroly. Tyto kontroly mohou pomoci odhalit začínající problémy předtím, než se stanou vážnými.

 Pamatujte, že vaše zažívání je jako komplexní ekosystém, který potřebuje vaši pozornost a péči. Jezte pestře, ale s rozmyslem, pijte dostatek vody a poslouchejte signály, které vám vaše tělo dává. Když se o vaše zažívání budete dobře starat, odmění se vám svěžestí, energií a dobrou náladou každý den.

 Lilea.cz doporučuje

Kniha Zdravá střeva

Lilea Probiotika 25+5 kapslí

New Nordic Dida 60 tablet