Podpora správné funkce jater

New Nordic Active Liver™ je moderní doplněk stravy s obsahem velmi hodnotné kombinace extraktu z ostropestřce mariánského, artyčoku, kurkumy, černého pepře a cholinu pro podporu normální funkce jater a metabolismu tuků. Aktivní látka ostropestřce mariánského (silymarin) spolu s artyčokem napomáhá zachovávat normální funkci jater a podporuje regeneraci jaterních buněk. Cholin přispívá k udržení normální činnosti jater a normálnímu metabolismu lipidů (tuků).

 

facts_active

 

Ostropestřec mariánský

Ostropestřec mariánský koexistuje jako pomocník naší civilizace již stovky let. Díky svému vzhledu a především trnům se mu přezdívalo Kristova koruna. Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) je jednoletá či dvouletá bylina na první pohled velmi podobná bodláku. V antice se ostropestřec používal například jako lék na hadí uštknutí a od 17. století na nemoci spojené s jaterními obtížemi, na což se využívá dodnes. Ostropestřec mariánský, na první pohled připomínající obyčejný bodlák, se v naší civilizaci zapsal jako zázračná léčivá rostlina. Jeho semena se používají u všech druhů onemocnění jater, na podporu tvorby a vylučování žluče, pomáhá i při nízkém krevním tlaku nebo při silných bolestech hlavy a migrénách.

Ostropestřec mariánský vykazuje hepatoprotektivní vlastnosti třemi hlavními mechanismy:

  • působí jako antioxidant,
  • působí protizánětlivě
  • a působí

Ostropestřec mariánský také prokázal antioxidační vlastnosti na jaterní buňky hepatocyty. Dokáže inhibovat a eliminovat volné radikály. Stimuluje syntézu bílkovin tím, že chrání buněčné membrány před poškozením způsobeným volnými radikály a přímo inhibuje jejich tvorbu. Jedna ze složek, silybin, může také působit jako chelátor železa, což dále posiluje antioxidační vlastnosti ostropestřce mariánského.

Kromě protizánětlivých a antioxidačních vlastností se silybin slibně jeví také jako antifibrotická látka, což lze přičíst jeho schopnosti ovlivnit syntézu DNA v buňkách indukovanou destičkovým růstovým faktorem (PDGF). Tento proces inhibuje transformaci hvězdicovitých hepatocytů v myofibroblasty. Snížením počtu myofibroblastů silybin nepřímo zabraňuje ukládání kolagenních vláken, která vedou k progresi jaterního poškození.

Při otravě faloidinem (jeden z jedů obsažený v muchomůrce zelené) může pomoci ostropestřec mariánský (Silybum marianum), lépe řečeno v něm obsažený silymarin.

Bylo však také prokázáno, že silymarin snižuje aktivitu enzymů cytochromu P-450 a enzymů UDP-glukuronosyltransferázy (UGT), proto je vhodné se vždy o užívání doplňků stravy poradit se svým lékařem nebo lékárníkem.

Kurkumin

Kurkumin je lipofilní látka polyfenolického charakteru. Má mimo jiné antioxidační, protizánětlivé a protinádorové účinky. Dnes se skutečně zkoumá jeho využití v průběhu mnoha onemocnění, nicméně historie používání kurkuminu sahá několik tisíc let zpět díky jeho kulinářskému využití a zdraví prospěšným vlastnostem. Zdrojem kurkuminu je kurkuma

 

(Curcuma longa), rostlina z čeledi zázvorovitých, která roste zejména v Indii a po Sametové revoluci se stala oblíbeným kulinářským doplňkem i v naší zemi.

Suplementace kurkuminu u metabolických poruch byla v posledních letech předmětem mnoha klinických studií. Výsledky ukazují jeho příznivé účinky na syndrom polycystických vaječníků, metabolický syndrom, poruchy glykémie, nealkoholické ztukovatění jater a kardiovaskulární onemocnění – zejména aterosklerózu. Většinou bylo pozorováno zlepšení glykémie nalačno, inzulínu nalačno a lipidových profilů, což může být důsledkem schopnosti kurkuminu zprostředkovávat mnoho signálních drah, snižovat zánětlivou reakci nebo nepřímo udržovat homeostázu buněk.

Nežádoucí účinky: Vzhledem k nedostatku studií dlouhodobých účinků suplementace kurkuminu je problém stanovit dávky přípravků, které by vyvolaly nežádoucí účinky.

Cholin

Cholin se řadí mezi základní živiny a podílí se na syntéze neurotransmiterů, signalizaci buněčných membrán, transportu lipidů. Nedostatek cholinu je obvykle spojován s nealkoholickým ztukovatěním jater, atrofií kosterního svalstva a neurodegenerativními onemocněními.

Je známo, že přeměna cholinu přijatého v potravě na trimetylamin střevní mikroflórou souvisí s aterosklerózou a může přispívat k nedostatku cholinu. Bakterie využívající cholin tvoří méně než 1 % střevního společenstva. Jejich množství závisí na životním stylu, jako jsou stravovací návyky či pravidelné užívání probiotik.

Artyčok

V moderním pojetí zdravé stravy můžeme artyčok zařadit do skupiny superpotravin. Najdeme v něm totiž mnohem vyšší dávku antioxidantů než u jiných potravin. Tyto látky podporují náš imunitní systém, brání propuknutí srdečně cévních chorob a dají se považovat i za dobrou prevenci rakoviny. Účinná látka cynarin obsažená v artyčoku pomáhá k produkci žluči a urychluje tak pohyb zbytků potravy v našich střevech. Tento doplněk ocení pacienti trpící nadýmáním.

Černý pepř

V moderní době se zapomnělo na úplně obyčejné koření, kterým je černý pepř. Černý pepř je přitom opravdu cenným artiklem pro lidské zdraví.

 

Zdravotní účinky černého pepře a oleje z černého pepře jsou známy po staletí. V první řadě se jedná o projímadlo. Pepř také působí proti nadýmání, odhleňuje, má antibakteriální účinky.

Černý pepř je rovněž silným antioxidantem, dokáže předejít svalovým křečím, rozšiřuje cévy, podporuje pocení.

 

Rostlinné produkty jsou stále oblíbenější, a to zejména u osob s chronickými onemocněními. Bylinkáři i lékaři používají léčivé bylinky již stovky let k léčbě široké škály onemocnění. Před užitím jakékoliv doplňku stravy je i vzhledem k časté chronické medikaci nutné se vždy poradit se svým lékárníkem nebo lékařem.

New Nordic Active Liver ™ můžete objednat zde